Teknologia
“Kuinka erottua kohinasta” – ja muita kysymyksiä tekoälystä
Hion
Lokakuisen webinaarimme yhteydessä saimme ilmoittautuneilta tekoälyyn liittyviä yleisiä kysymyksiä, joten päätimme kasata niistä ihan oman bloginsa. Käsittelemme muun muassa personointia, kohinasta erottautumista, sekä tekoälyn laillisia ulottuvuuksia.
Blogi pohjautuu aihetta käsittelevään webinaariimme.
Kun tekoäly kasvattaa yleisesti tarjolla olevan sisällön määrää, miten erottautua kohinasta?
Tekoäly on mullistanut digitaalisten palveluiden tuottamisen nopeutta ja volyymia, mutta tämä tuo mukanaan myös uuden haasteen: erottautumisen massasta. Kun tekoälyä hyödynnetään laajasti, vaarana on, että kaikki alkavat muistuttaa toisiaan – ja asiakkaiden huomion voittaminen käy yhä vaikeammaksi.
Jos “kohinalla” viitataan esimerkiksi SEO-artikkelien tuottamiseen tekoälyn avulla, voidaan todeta, että tällaisen sisällön luominen on usein nopeaa ja kustannustehokasta, mutta ilman syvempää näkökulmaa se jää helposti pinnalliseksi. Näillekin on paikkansa mutta esimerkiksi tekoälyllä tuotetut SEO-artikkelit eivät välttämättä saa asiakasta tekemään lopullista ostopäätöstä.
Kohinan vastakohta on näkemyksellisyys ja asiakkaan tarpeiden syvä ymmärtäminen – asiat, mitkä todella erottuvat massasta. Näkemyksellinen sisältö tarjoaa asiakkaalle jotain uutta: oivalluksia, arvoa ja aitoa asiantuntemusta. Tekoäly voi olla tukena tämän sisällön tuottamisen eri vaiheissa, mutta sen tehtävä ei ole korvata ihmisen ymmärrystä ja luovuutta, vaan toimia niiden vahvistajana.
Miten tekoälyn avulla voi personoida sivustoja kävijöille?
Tekoäly tarjoaa tehokkaita työkaluja verkkosivustojen personointiin, mikä voi parantaa huomattavasti käyttäjäkokemusta ja asiakastyytyväisyyttä. Tässä on muutamia konkreettisia tapoja, joilla tekoälyä voidaan hyödyntää:
Personointi datan avulla
Kaikki personointi pohjautuu dataan eli asiakkaan toiminnasta kerättyyn tietoon. Sen avulla voidaan ennustaa käyttäjän käyttäytymistä ja tarjota suosituksia esimerkiksi tuotteista tai sisällöistä. Tätä voidaan tehdä reaaliajassa. Sivuston näkymä voi muuttua dynaamisesti sen perusteella, mitä käyttäjä on juuri klikannut. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi personoituja ostoehdotuksia verkkokaupassa tai yksilöllisesti räätälöityjä sisältöpolkuja uutisportaalissa.
Lue aiemmasta blogipostauksestamme, miten Veikkauksella tehdään personointia ja nappaa samalla talteen personointiasiantuntijan vinkit.
Personointi perustuu usein käyttäytymisdatan keräämiseen ja analysointiin. Tämän vuoksi on ehdottoman tärkeää, että yritykset noudattavat voimassa olevia tietosuoja-asetuksia, kuten GDPR:ää. Käyttäjille tulee antaa selkeä kuva siitä, mitä tietoja kerätään, miten niitä käytetään ja kuinka heidän yksityisyyttään suojellaan. Lisäksi käyttäjillä on oltava mahdollisuus hallita omia tietojaan ja peruuttaa suostumuksensa tarvittaessa.
Keskustelevat käyttöliittymät: Henkilökohtaisempaa vuorovaikutusta
Keskustelevien käyttöliittymien avulla voidaan päästä nopeasti käsiksi siihen, mitä käyttäjä todella etsii. Kun käyttäjä kirjautuu sisään, tekoäly voi hyödyntää olemassa olevia taustatietoja, kuten käyttäjän aikaisempia toimintoja, mieltymyksiä tai profiilitietoja. Tämä tekee vuorovaikutuksesta entistä henkilökohtaisempaa ja tehokkaampaa, mahdollistaen räätälöidyt suositukset ja yksilölliset ratkaisut.
Tekoälyn tekemien päätösten tulee olla läpinäkyviä ja helposti ymmärrettäviä. Lisäksi on tärkeää, että käyttäjillä on mahdollisuus vaikuttaa siihen, miten heidän tietojaan hyödynnetään.
Kuinka tekoäly tulee muuttamaan rekrytointia ja hakijakokemusta?
Tekoäly on omiaan entistä henkilökohtaisempien kokemuksien luonnissa, ja tämä pätee myös hakijakokemukseen. Työnhakija voisi halutessaan ilmoittaa itseään kiinnostavista aihealueista, joihin pohjautuen hakijalle voidaan tarjota juuri hänen profiiliinsa sopivaa sisältöä (esim. uratarinoita, hakuvinkkejä), mikä on omiaan parantamaan osuvuutta hakijan silmissä. EU:n lainsäätäjät myös uskovat, että kun tekoälyratkaisuja suunnitellaan ja käytetään oikein, tekoälyjärjestelmät voivat auttaa vähentämään ennakkoluuloja ja olemassa olevaa rakenteellista syrjintää, ja siten johtaa oikeudenmukaisempiin päätöksiin muun muassa juuri rekrytoinnissa.
Tekoäly tuo mukanaan mahdollisuuksia, mutta myös rutkasti vastuuta. EU:n tekoälysäädöksessä rekrytointiin liittyvät tekoälyratkaisut ovat korkean riskiluokituksen alaisia, eli niihin kohdistetaan erityistä sääntelyä väärinkäytösten suitsemiseksi.
Miten EU:n tekoälyasetus vaikuttaa tekoälyllä tuotettujen sisältöjen julkaisemiseen? Tuleeko tekoälyllä tuotettu teksti merkitä erikseen tekoälyllä tuotetuksi?
EU:n tekoälyasetus asettaa läpinäkyvyysvaatimuksia generatiivisen tekoälyn tuottamalle sisällölle, jotta voidaan torjua manipuloinnin, harhaanjohtamisen ja väärän tiedon riskejä.
Asetus velvoittaa generatiivisten tekoälyjärjestelmien tarjoajat merkitsemään tekoälyn tuottamat sisällöt koneellisesti luettavaan muotoon ja varmistamaan, että ne ovat tunnistettavissa tekoälyn tuottamiksi tai muokkaamiksi.
Lisäksi generatiivisia tekoälyjärjestelmiä käyttävien tahojen, jotka tuottavat tai muokkaavat kuva-, ääni- tai videosisältöä, joka täyttää syväväärennöksen määritelmän, on selvästi ilmoitettava, että sisältö on tuotettu tai muokattu tekoälyn avulla. Tahojen, jotka julkaisevat tekoälyn tuottamaa tai muokkaamaa tekstiä yleisen edun kannalta merkittävien asioiden tiedottamistarkoituksessa, on myös ilmoitettava, että teksti on tekoälyn tuottama tai muokkaama. Tämä velvoite ei kuitenkaan koske tapauksia, joissa tekoälyn tuottama sisältö on käynyt läpi ihmisen tekemän tarkastuksen tai toimituksellisen käsittelyn, ja luonnollinen tai oikeushenkilö vastaa sisällön toimituksellisesta vastuusta.
Tekoälyasetuksen velvoitteita aletaan soveltaa 2. elokuuta 2026. Lue aiheesta lisää EU:n sivuilta.