Suunnittelu

Ostajan muistilista: Mitä ottaa huomioon ennen verkkosivuston uudistamista?

Hion

Verkkosivuston uudistaminen on merkittävä investointi, joka vaatii huolellista suunnittelua. Asiantuntijoidemme laatima ostajan muistilista auttaa varmistamaan, että uusi verkkosivusto tukee liiketoimintatavoitteita ja palvelee käyttäjiä parhaalla mahdollisella tavalla.

1. Pidä huoli, että liiketoimintatavoitteet ovat selkeät

Ennen projektin aloittamista, varmista, että sinulla on selkeä käsitys siitä, mitä haluat uudella verkkosivustolla saavuttaa. Onko tavoitteenasi myynnin kasvattaminen, brändin vahvistaminen, asiakaskokemuksen parantaminen vai kenties uusien markkinoiden tavoittaminen? Liiketoimintatavoitteiden määrittely auttaa sinua ja digikumppaniasi tekemään oikeita päätöksiä koko prosessin ajan.

Älä ohita tätä vaihetta! Liiketoimintatavoitteiden määrittely on perusta kaikille muille päätöksille uudistuksen aikana.

2. Tunne asiakkaasi ja pohdi minkälaisen käyttäjäkokemuksen haluat luoda

Ketkä ovat verkkosivustosi asiakkaita ja millaisia kohderyhmiä he muodostavat? On tärkeää, että tunnette asiakkaanne ja ymmärrätte eri kohderyhmiä edustavien asiakkaidenne tarpeet, käyttäytymisen ja odotukset. Tämä tieto vaikuttaa sivuston suunnitteluun, sisältöön, käyttäjäkokemukseen ja lopulta liiketoimintaan. Asiakaskokemus edellä suunniteltu verkkosivusto takaa kukoistavan liiketoiminnan.

Kun tunnette ja ymmärrätte asiakkaanne, voitte vaikuttaa hänen käyttäjäkokemukseensa. Pohdi, mitä haluatte asiakkaidenne pystyvän tekemään sivustollanne mahdollisiman tehokkaasti ja selkeästi – esimerkiksi tuotteen ostaminen, lomakkeen lähettäminen, tapahtumailmoittautuminen tai sisällön lukeminen. Tähän auttaa laadukas käyttökokemus- ja käyttöliittymäsuunnittelu. Visuaalinen ilme ja käytettävyys ovat avainasemassa positiivisen käyttäjäkokemuksen luomisessa.

3. Selvennä datan keräys ja KPI:t

Ennen tarjouksen tekoa määrittele ylätasolla liiketoimintavoitteitasi tukevat  avainindikaattorit (KPI:t) ja ota mittaamisen rakentaminen osaksi tarjouspyyntöä, oli sen toteuttajana sitten verkkosivustokumppani, markkinoinnin kumppani tai analytiikan kumppani. Mittaamisen suunnittelu ja rakentaminen on huomattavasti helpompi toteuttaa projektin edetessä kuin vasta verkkosivustouudistuksen jälkeen.

4. Aseta realistinen aikataulu ja budjetti, ja varmista riittävät resurssit

Pyri parhaasi mukaan asettamaan realistinen budjetti, joka kattaa kaikki projektin vaiheet, mukaan lukien suunnittelun, toteutuksen, testauksen ja ylläpidon. Muista huomioida mahdolliset lisäkustannukset, kuten integraatiot ja lisenssit.

Varmista, että sinulla on riittävästi aikaa ja henkilöstöä koko projektin ajalle. Uudistus vaatii panostusta myös tilaajalta, joten huomioi talon sisältä löytyvä osaaminen ja varaa aikaa osallistumiseen. Sisällön luonti ja syöttö uuteen palveluun on usein tilaajan vastuulla, joten sen työstöön on hyvä varata aikaa sisäisesti.

Verkkosivuston uudistaminen on monivaiheinen prosessi, joka vaatii aikaa. Tyypillisesti sivustouudistukseen on hyvä varata noin 3-6kk, riippuen uudistuksen laajuudesta. Suosittelemme myös jättämään riittävästi aikaa odottamattomille viivästyksille ja muutoksille.

On myös hyvä muistaa, ettei koko maailmaa tarvitse välttämättä tehdä kerralla valmiiksi. Digikumppanin kanssa voi yhdessä määritellä mikä on minimivaatimustaso uudelle verkkosivustolle, ja jatkaa siitä jatkokehityksessä.

5. Ota huomioon teknologiset vaatimukset ja integraatiot

Mieti, millaisia teknologioita ja alustoja uusi verkkosivusto tarvitsee. Esimerkiksi, tarvitsetko CMS-järjestelmää, joka tukee monikielisyyttä tai integraatioita CRM- tai ERP-järjestelmiin, kuten HubSpot tai Salesforce? Muista huomioida myös markkinoinnin tarpeet – tarvitsetko integraatioita markkinoinnin automaatiojärjestelmiin, mainosalustoihin, kuten Google Ads, Meta Ads tai muihin sosiaalisen median alustoihin? Teknologisten vaatimusten selkeä määrittely etukäteen auttaa välttämään ongelmia myöhemmin.

6. Ota huomioon kestävä kehitys ja vastuullisuus (Sustainable Web)

Ota huomioon verkkosivuston kestävyys ja sen vaikutukset ympäristöön. Tämä voi sisältää energiatehokkaiden palvelinten valinnan, sivuston optimoinnin vähäisempään energiankulutukseen sekä hiilijalanjäljen minimoinnin. Kestävyysdirektiivin vaatimukset ja yrityksen omat vastuullisuustavoitteet on tärkeää ottaa huomioon, jotta uusi verkkosivusto vastaa myös modernin maailman tarpeisiin ja omalta osaltaan tukee kestävää kehitystä. Lue lisää täältä.

7. Selvitä tarpeet sisällönhallinnalle

Sisältö on verkkosivustosi sydän, joten sen hallinta ja optimointi ovat avainasemassa. Mieti tarkkaan, miten haluatte hallinnoida ja päivittää sisältöä jatkossa. Tarvitsetteko helppokäyttöisen sisällönhallintajärjestelmän (CMS), joka mahdollistaa sisällön päivittämisen ilman teknistä osaamista vai löytyykö talosta oma kehittäjä, joka tarvittaessa auttaa? Sisällönhallinnan tarpeiden huolellinen miettiminen etukäteen helpottaa sopivan järjestelmän valintaa yhdessä digikumppanin kanssa.

8. Selvitä hakukoneoptimoinnin nykytila (SEO) ja tarpeet

Hakukoneoptimointi on kuin talon perustukset – ne eivät näy ulospäin, mutta ovat välttämättömät kestävän kokonaisuuden rakentamiseksi. Hakukoneoptimointi on kriittinen osa verkkosivuston menestystä, joten varmista, että se sisältyy tarjouspyyntöihisi.

Pyydä palveluntarjoajia avaamaan, miten he optimoivat verkkosivuston hakukoneita varten sivustouudistuksen yhteydessä ja mitä konkreettisia toimenpiteitä se sisältää. Minimissään olisi hyvä toteuttaa ainakin avainsanatutkimus, uudelleenohjaussuunnitelma ja tekninen optimointi. Hakukoneoptimointiin panostamalla varmistat, että saat parhaan mahdollisen hyödyn investoinnillesi ja sivustosi näkyvyys hakukoneissa paranee.

9. Varaudu riskeihin ja muutoksiin

Mieti, mitkä ovat projektin mahdolliset riskit ja miten ne voidaan minimoida. Näitä voivat olla esimerkiksi tekniset haasteet, budjetin ylitykset, avainhenkilöiden poistumiset tai aikataulun viivästymiset. Suunnittele myös, miten hallitset projektin aikana tulevat muutokset, jotta ne eivät vaaranna koko projektin onnistumista.

10. Valmistaudu palvelun ylläpitoon ja jatkokehitykseen

Verkkosivuston uudistus ei ole kertaluontoinen projekti, vaan jatkuva prosessi. Ennen projektin aloittamista varmista, että sinulla on edes alustava suunnitelma sivuston ylläpidolle ja jatkokehitykselle. Näin varmistat, että sivustosi pysyy ajan tasalla ja turvallisena myös tulevaisuudessa. Lue lisää miten lähestymme palveluiden tuloksellista jatkokehitystä täältä.

Autamme sinut alkuun

Parasta kaikessa on se, ettei tätäkään työtä tarvitse tehdä yksin. Autamme projektin tai jatkokehityksen starttaamisessa ja määrittelemisessä, jotta menestyt. Ota meihin yhteyttä, mikäli suunnittelet sivustosi uudistamista ja kaipaat siihen sparrausapua – autamme mielellämme!

Ota yhteyttä

Kerro meille tarpeestasi, niin olemme yhteydessä mahdollisimman pian!

"*" näyttää pakolliset kentät

Tietosuojaseloste*

Blogin asiantuntijat:

Niko Karppinen, Senior Analytics Consultant & Analytics Lead

Tuomo Karvinen, Project and Customer Solution Lead

Katja Vakula, Chief Design Officer