Teknologia
Tekoäly käytännössä - haastattelussa Googlen Sandra Calvo
Jenny Salmimäki
Sandra Calvon haastattelun toisessa osassa perehdymme tekoälyn käytön aloittamiseen, ja miten tehdä se kestävästi.
Kuinka yritys voi varmistaa, että se hyödyntää tekoälyä mahdollisimman kestävästi?
Ensinnäkin, yritysten tulisi pystyä mittaamaan omaa (negatiivista) ilmastovaikutustaan, jotta yritys voi kehittää toimenpiteitä sen pienentämiseksi.
Ole läpinäkyvä. Seuraa ja raportoi. Aseta selkeä tavoite tulevaisuutta varten.
On runsaasti työkaluja, jotka voivat auttaa yrityksiä tekemään kestävämpiä päätöksiä. Kuten valitsemalla yritykselle kestävimmän palvelinkeskuksen – se on todella pieni askel – se on erittäin helppo toteuttaa
Google Cloudissa on työkalu, jolla voit valita erilaisia palvelinkeskuksia, ja tutkia kuinka suuri osa keskuksesta toimii uusiutuvalla energialla. Se ottaa myös huomioon latenssin ja kustannukset, joten tiedät myös eron hinnassa, jos siirryt kestävämpään palvelinkeskukseen, ja sen onko latenssi riittävä yritykselle. Kestävyys ei ole aina tärkeimpänä asiana asiakkaan mielessä, mutta on olemassa työkaluja, jotka voivat auttaa sen edistämisessä.
Ja meillä on työkaluja joiden avulla voidaan seurata pilvessä olevien sovellusten hiilijalanjälkeä, joten käytä käytettävissäsi olevia työkaluja.
“Kestävyys on oppimisprosessi”
On myös tärkeää valita oikean kokoinen kielimalli käyttötilannettasi varten. Se liittyy suoraan kestävyyteen. Et tarvitse markkinoiden suurinta mallia yksinkertaiseen tilanteeseen, etkä tarvitse laajaa kielimallia kuten Geminiä, jos käytät vain tekstikehotteita. Ole tietoinen siitä, mitä käytät ja miksi. Et luultavasti tarvitse myöskään suurinta palvelinta, jos se on jatkuvasti vajaakäytöllä. On myös työkaluja, jotka antavat suosituksia työmääräsi ja käyttösi perusteella.
Data on keskeistä kestävän kehityksen kannalta. Käytä työkaluja käytettävissäsi olevan datan analysointiin ja toimi sen pohjalta. Jos rakennuksessa ei ole ketään, tarvitseeko valojen olla päällä? Ei. Et tarvitse suurta kestävyyssuunnitelmaa -tai projektia, voit tehdä myös pieniä tekoja.
Ihmisten kestävän kehityksen kouluttamisella on vaikutusta. Varusta tiimisi tiedolla, jonka avulla he voivat tehdä parempia päätöksiä ja perustele, miksi kestävä kehitys on tärkeää. Kun on aika tehdä päätöksiä, he osaavat ottaa kestävyyden huomioon.
Kestävyys on prosessi, emmekä ole koskaan siinä valmiita. Kestävän kehityksen nälökulman sisällyttäminen kaikkeen mitä teemme on oppimisprosessi.
Kuinka käytät tekoälyä omassa työssäsi ja henkilökohtaisessa elämässäsi? Onko sinulla hyviä vinkkejä omien kokemustesi perusteella?
Työssäni puhun paljon tekoälystä ja käytän sitä kaikessa mitä teen, aina presentaatioiden rakentamisesta sähköpostien kirjoittamiseen.
Mutta mistä olen eniten innoissani, on tekoälyn käyttö koodaamisen apuna.
Olen insinööri – en kehittäjä, enkä datatieteilijä. Toivoisin, että minulla olisi taitoja tehdä näitä kaikkia asioita, mutta nyt ntekoäly-työkalujen avulla minun ei tarvitse aloittaa tyhjästä, mistä olen innoissani. Minulla on koodausassistentti, joka auttaa koodin rakentamisessa – ja olen tarpeeksi taitava muokkaamaan sen tuottamaa koodia. Olen luonut paljon demoja viime aikoina – ei välttämättä kaikista kauniimpia, mutta toimivia – koska minulla on tekoäly apuna.
Yksityiselämän puolella olen käyttänyt tekoälyä räätälöityjen tarinoiden kirjoittamiseen lapsilleni. Vanhin lapseni on 3-vuotias ja nuorin vuoden ikäinen. Tekoälyä käyttämällä olen yhdistänyt lasten nimet ja heidän suosikkihahmonsa sekä asioita, joista he pitävät . Lopputuloksena tulee outoja tarinoita, mutta niistä löytyy kaikki menestystekijät. Ja ainakin minun vanhin on ollut erittäin tyytyväinen tekoälytarinoihin. Hän ei tiedä, että ne on tehty tekoälyllä ja hänen mielestään olen erittäin luova – ehkä jonain päivänä hän saa selville, etten se ollut minä.
Sandran vinkit tekoälyn käyttöön:
- Ole kriittinen tekoälyä kohtaan ja ole tietoinen riskeistä – se on työkalu ja sitä voidaan käyttää niin hyvässä kuin pahassa.
- Jos olet ystävällisempi kun ohjaat tekoälyä, tekoäly vastaa paremmin, koska se jäljittelee ihmisten käyttäytymistä.
- Olemme onnekkaita saadessamme olla läsnä aikana, jolloin tekoälyn kehitys kiihtyy, joten ole luova, pidä hauskaa ja ole mukava ihminen.
Sandra Calvo on Googlen pilvi-insinööri. Hän opiskeli sähkötekniikkaa ja aloitti uransa energiaverkkoautomaatioteollisuudessa. Rakastaa IoT:tä ja tekoälyä. Rakensi sovelluksen, jotta ei koskaan myöhästy bussista. Osa Mimmit koodaa -yhteisöä.